Pages

Wednesday, December 22, 2010

Rahsia Sifat Melalui Tulisan Tangan

1: Tulisan Tajam/Leper- Rasional, berkerja dgn sistematik, pandai mengurus dan banyak memakai otak di sebelah kiri (otak logical).

2: Tegak- Systematic, mudah kawal diri, suka berkawan tetapi tak cari kawan sebaliknya kawan cari dia, tak suka gaduh-gaduh, suka ambil jalan tengah.

3: Rapat-rapat- Suka campur orang, amat bergantung kepada orang lain atau jimat.

4: Huruf JGYZ yang sempurna - Tahap emosi yang dipamer itu jelas, pengasih & penyayang, pemurah, mudah kesian pada orang, mempamerkan tahap kerajinan.

Sunday, December 19, 2010


ALHAMDULILLAH..Thankyou Allah
I aSked fOr strength..
and Allah gaVe me diffiCulties to maKe me strOng

I asKed fOr wisdom..
and Allah gaVe me problems to soLve

I aSked for cOurage..
and Allah gaVe me obstaCles to oVerCome

I asKed fOr love..
and Allah gaVe me tRoubLed peOpLe to heLp

I aSked fOr favours..
and Allah gaVe me OppoRtunities

"Maybe I reCeiVed nOthing I wanted..
but I reCeiVed eVerYthing I neeDed.."

Saturday, December 4, 2010

ALLAH KNOWS BEST

ALLAH knows what is best for us
So why should we complain
We always want the sunshine
But He knows there must be rain.

We always want laughter
and the merriment of cheer
but our heart will lose
their tenderness
If we never shed a tear.

ALLAH tests us often
with suffering and sorrow
He tests us not to punish us
but to help us meet tomorrow.

For growing trees are strenghtened
if they can withstand the storm
and the sharpness of the chisel
gave the marble its grace and form.

ALLAH tests us often
and for every pain
He gives us
provided we are patient
Is followed by rich gain
So whenever we feel that
everything is going wrong
It is just ALLAH'S way to make our spirit strong.

~Author Unknown~

Sunday, November 7, 2010

EpaL Oh epal..\\(^_^)//


Wanita ibarat Epal.

Epal yang tidak berkualiti amat mudah di perolehi kerana ia berguguran di tanah.

Tapi epal yang tak mampu di beli berada di puncak.


Susah di petik, susah di gapai.


Terkadang epal itu risau,kenapa la diriku belum di petik?


Lantas ia merendahkan martabatnya dan mengugurkan diri menyembah tanah.


Sedangkan ia sebenarnya Allah jadikan begitu tinggi martabatnya,


sehingga tidak ada sesiapa berani memetiknya.


Hanya pemuda yang benar-benar hebat sahaja yang mampu.


Mungkin bukan di dunia tapi di akhirat?


Biarlah jodoh bukan di dunia asalkan cinta Ilahi mengiringi..... :)

Wednesday, November 3, 2010

Sweetnyer..^_^

Bila aku teringat balik cerita nih..aku mesti tergelak sorang-sorang…

Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.

Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…

Eiiiii…geramnya aku!!!

Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..

”Lah..awat tak tanya…”

Eiii..geramnya aku!!!

Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..

Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..

“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”

Eiiii..geramnya aku!!!!

Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..

Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..

Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…

Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..

“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”

Eiii…geramnya aku!!!

Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,

“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…

Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…

Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight....kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!

Eiii…geramnya aku!!!

Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..

Suratnya berbunyi begini:

Kehadapan isteriku (cewahhh..),
Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi

Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam 'anak patung'..comel sangat…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…

Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…
“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “

Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)

Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…

P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi

Love,
Suamimu

Sunday, August 8, 2010

Monday, May 3, 2010

Kanser Darah-Leukemia

Darah
Darah dipamkan ke sekeliling tubuh di dalam sistem peredaran. Darah membekalkan makanan, oksigen, hormon-hormon dan bahan-bahan kimia lain kepada keseluruhan sel tubuh. Ia juga membantu mengalir keluar bahan-bahan sisa dan penting di dalam melawan jangkitan.

Darah terdiri daripada cecair yang jernih dipanggil plasma dan tiga jenis sel: sel darah merah, platelet dan sel darah putih.

Kesemua sel darah datang daripada sel yang sama jenis yang dikenali sebagai sel-sel batang. Sebelum ini, sel-sel ini berkembang menjadi sama ada sel mieloid atau sel limfoid.
Sel-sel mieloid termasuk semua sel darah merah, platelet dan sel darah putih yang dikenali sebagai granulosit dan monosit.
Sel-sel limfoid termasuk semua sel darah putih yang lain yang dikenali sebagai limfosit.
Sel-sel darah merah mengumpul oksigen daripada paru-paru anda dan membawanya ke seluruh bahagian tubuh. Jika anda tidak mempunyai sel darah merah yang mencukupi, anda mengalami anemia. Anemia boleh menjadikan anda kelihatan pucat, menyebabkan pening kepala dan membuatkan anda berasa letih, pening-pening dan cepat marah.

Platelet diperlukan untuk membantu darah anda membeku ketika mendapat luka. Penurunan jumlah platelet mungkin menyebabkan perdarahan yang lama atau mudah lebam.

Sel-sel darah putih memainkan peranan penting di dalam mempertahankan tubuh daripada jangkitan. Pengurangan sel-sel darah putih meningkatkan risiko anda mendapat jangkitan.

Sel-sel darah dihasilkan di dalam sum sum tulang iaitu bahagian seperti span di dalam bahagian tengah tulang.

Apabila badan kita sihat, jumlah sel-sel merah, sel-sel putih dan platelet-platelet di dalam darah adalah seimbang. Penyakit-penyakit sel-sel darah seperti leukemia boleh menyebabkan ketidakseimbangan berlaku.

Leukemia
Leukemia merupakan kanser sel-sel yang membentuk darah. Leukemia menyebabkan jumlah-jumlah sel darah putih yang belum matang dihasilkan.

Sel-sel abnormal ini dipanggil blas leukemia, tidak boleh menjalankan fungsi-fungsi normal sel-sel darah putih. Mereka terkumpul di dalam sum sum tulang dan melimpah ke dalam darah dan mungkin merebak ke dalam organ-organ seperti hati, limpa, paru-paru dan buah pinggang. Kadang-kala, sel-sel ini juga mungkin merebak masuk ke dalam cecair di sekeliling otak dan saraf tunjang.

Oleh kerana terlalu banyak sel-sel darah putih yang terkumpul di dalam sum sum tulang, sum sum tulang tidak dapat menghasilkan sel-sel darah merah, sel-sel darah putih dan platelet yang mencukupi.

Guna Darah Tali Pusat Bayi untuk merawat LEUKEMIA

KEPESATAN Kemajuan sains perubatan telah mewujudkan pelbagai teknologi bagi mengubati pelbagai penyakit khususnya yang kritikal.
Penemuan terkini ialah penggunaan sel stem atau lebih dikenali sebagai sel induk atau tunjang bagi merawat penyakit berkaitan darah seperti leukemia serta talasemia.

Secara umumnya terdapat dua punca sel stem iaitu daripada tulang sum-sum dan terbaru daripada tali pusat bayi baru lahir.
Ekoran itu, kini berlaku perkembangan industri menyimpan darah tali pusat bayi yang dikatakan kaya dengan kandungan sel stem dalam satu bank khas dan Malaysia antara negara terlibat.

Persoalannya adakah industri menyimpan darah tali pusat bayi merupakan satu perniagaan yang beretika dan bagaimana pula dengan keperluan undang-undang bagi memastikan industri itu tidak disalahgunakan.

Kemungkinan juga golongan ibu bapa tidak mendapat maklumat yang tepat dan akhirnya mereka mudah terpedaya dengan ejen pemasaran syarikat terbabit.

Bagi mendapatkan gambaran yang lebih jelas wartawan Utusan Malaysia, SAIFULIZAM MOHAMAD dan HANIZA HASSAN telah menemubual beberapa pihak untuk mengupas beberapa persoalan yang timbul.

KUALA LUMPUR 13 Ogos – Islam tidak menghalang penggunaan bahan yang pada asalnya najis bagi tujuan perubatan kerana ia tergolong dalam perkara darurat.

Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin berkata, Islam amat fleksibel tentang isu tersebut iaitu berdasarkan kepada keperluan dan fungsinya sebagai penawar bagi mengatasi penyakit seseorang dan bukannya atas sebab lain.

Beliau berkata, atas asas itu Islam membenarkan perpindahan darah daripada seorang kepada seorang yang lain dan begitu juga dengan pendermaan organ.

“Seperti darah, sekiranya ia telah dikeluarkan dari tubuh, sifatnya akan bertukar menjadi najis. Bagaimanapun disebabkan keperluannya serta berlaku perubahan kimia apabila dipindahkan kepada orang lain untuk tujuan perubatan, penggunaannya adalah dibenarkan.

“Contoh yang saya berikan ini boleh diguna pakai kepada penggunaan darah tali pusat bayi yang mana ia turut digunakan untuk mengubati beberapa penyakit,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai penggunaan darah tali pusat bayi bagi tujuan perubatan.

Teknologi yang mula diperkenalkan di Malaysia sejak lapan tahun lalu itu kini semakin dikenali di kalangan rakyat di negara ini dan ada antara mereka yang menyimpan darah tersebut untuk digunakan pada masa akan datang sekiranya anak mereka sakit.

Mohd. Asri berkata, isu yang sama turut melibatkan penggunaan baja terhadap pokok buah-buahan iaitu sifat asal baja tersebut adalah najis.

“Namun begitu buah yang dihasilkan tidak najis. Memang baja itu najis tetapi disebabkan berlaku perubahan kimia ketika ia meresap pada pokok telah menyebabkan sifat najis itu berubah,” katanya.

Ditanya mengenai fleksibel dalam Islam terutama berkaitan penggunaan bahan najis untuk tujuan perubatan beliau menjelaskan, fleksibel dan darurat mempunyai kaitan yang amat rapat.

“Dengan mengambil dua faktor itu Islam tidak ada halangan bagi seseorang untuk menggunakan bahan yang pada asalnya najis untuk dijadikan sebagai ubat atau penawar.

“Apa-apa bahan sekali pun pada peringkat asal ia adalah najis tetapi atas faktor manfaatnya untuk manusia, penggunaannya adalah dibenarkan. Ini merupakan keistimewaan yang ada dalam Islam,” ujarnya.

Dalam perkembangan sama, beliau menegur masyarakat Islam yang hanya tahu menimbulkan persoalan adakah perkara itu halal atau haram tanpa berusaha membuat kajian untuk mendapatkan penawar bagi sesuatu penyakit.

“Saya kira sudah sampai masanya pakar kita membuat kajian mengenai penawar bagi penyakit kronik supaya kita tidak lagi bergantung kepada kepakaran masyarakat Barat.

“Bagi saya daripada kita sibuk membicarakan soal halal dan haram lebih baik ada di kalangan pakar kita turut sama terbabit mencari jawapan bagi mengatasi masalah penyakit tersebut,” ujarnya.

Sumber: Mukadimah, Utusan Malaysia

Monday, April 26, 2010

Friendship are not forever???hmm not surelh



Friends are friends forever together 'till the end.
You promised me that you would always be my friend.

One day something changed I'm not sure what it was.
I lost you on that day and the reason was because

it was a late dark night and we had a stupid fight.
And for some reason, I don't know why, we couldn't make it right.

We went our separate ways.
This went on for days and days.

I made new friends and you made yours,
but that hole in my heart could not be filled for that hole was only yours.

Times got really tough,
my road of life was, oh, so rough.

I needed friends, not the kind you see from day to day,
but the kind that will always and forever stay.

Sunday, April 25, 2010

What is leukemia?

Leukemia is cancer that starts in the tissue that forms blood. To understand cancer, it helps to know how normal blood cells form.

Normal Blood Cells

Most blood cells develop from cells in the bone marrow called stem cells. Bone marrow is the soft material in the center of most bones.

Stem cells mature into different kinds of blood cells. Each kind has a special job:


White blood cells help fight infection. There are several types of white blood cells. Red blood cells carry oxygen to tissues throughout the body.
Platelets help form blood clots that control bleeding.

White blood cells, red blood cells, and platelets are made from stem cells as the body needs them. When cells grow old or get damaged, they die, and new cells take their place.

The picture below shows how stem cells can mature into different types of white blood cells. First, a stem cell matures into either a myeloid stem cell or a lymphoid stem cell:

•A myeloid stem cell matures into a myeloid blast. The blast can form a red blood cell, platelets, or one of several types of white blood cells.

•A lymphoid stem cell matures into a lymphoid blast. The blast can form one of several types of white blood cells, such as B cells or T cells.
The white blood cells that form from myeloid blasts are different from the white blood cells that form from lymphoid blasts.
Leukemia Cells
In a person with leukemia, the bone marrow makes abnormal white blood cells. The abnormal cells are leukemia cells.

Unlike normal blood cells, leukemia cells don't die when they should. They may crowd out normal white blood cells, red blood cells, and platelets. This makes it hard for normal blood cells to do their work.


























Wednesday, April 21, 2010

Diari Seorang Wanita Palestin

24 December 2002

Diari, bisakah kau mendengar luahan hati ini? Menerima aku? Menjadi teman tatkala aku menyitir sejarah silamku? Diari, jangan kau berpaling daripadaku sebagaimana dunia berpaling daripada menyaksikan derita bangsaku. Aku keseorangan diari. Sebatang kara di bumi Tuhan yang amat luas ini. Namun mujur, masih ada yang sayang dan cinta padaku. Kau ingin tahu siapa diari? Dialah Tuhan, Allah yang Maha Esa. Melalui cintaNya, aku hidup sehingga kini, kerana RahimNya, aku dapat menghirup pawana petang ini. CintaNya melangit tinggi, membelai badai pilu yang acapkali menghempas pantai hati.
CintaNya, menenangkan kalbu yang berombak lara, memercik atma yang lama berdarah. Diari, surat cintaNya sering aku alun-alunkan . Furqan itu temanku. Ah, aku yakin akan cintaNya, amat yakin, diari!

Aku berbangga diari, bumiku merupakan tanah yang diberkati Rabbul Jalil. Malah kisahnya dirakamkan di dalam Al-Quran.(Surah Al-Isra..8217 1-7). Terselit di lembaran sejarah, Masjidil Aqsa menjadi saksi ketika Isra dan Mikraj Nabi, menjadi kiblat yang pertama bagi seluruh ummat Islam. Palestin bagiku umpama rentangan kain putih yang bersih, suci dari dosa dan noda. Namun entah kenapa tangan-tangan jijik dan kotor itu galak menconteng kanvas putih dengan warna darah dan air mata. Galak melakar dengan derita dan sengsara.


Diari, mungkin sudah tersurat bahkan tersirat, perjalanan hidupku bermula dengan payah. Sejak kecil aku ditakdirkan kehilangan ummi dan walid. Aku yatim piatu, diari! Tika aku masih merah, masih bergantung pada sumur ummi menghilangkan dahaga, kampungku dirodak peluru dan bom tidak bermata. Ummi dan walid terkorban. Shabra dan Shatila tenggelam dalam banjir darah dan air mata. Namun, aku masih mentah untuk mengerti segala-galanya. Aku tidak mengerti tatkala Apache rakus merobek dada walid, aku tidak mengerti tatkala ummi dengan payah berlari mendapatkan walid dan akhirnya syahid di pangkuan lelaki itu. Dan aku juga tidak mengerti, tika abang meraung menyaksikan segala-galanya, meratap pemergian walid dan ummi tercinta. Aku tidak mengerti! Apa yang aku mengerti cumalah menangis tika tekakku kering, menangis apabila perutku lapar minta diisi. Nyaringnya tangisanku samalah seperti nyaring hilai tawa Ariel Sharon, Ketua Parti Likud yang berpesta meraikan kemenangan dalam lautan manusia yang tidak bernyawa.


Aku dibesarkan oleh Pak Cik Zaid dan Mak Cik Sarah di pinggir Masjidil Aqsa. Sementelahan Pak Cik Zaid adik kandung ummiku. Aku dinamakan Asiah, mengutip kecekalan, dan ketabahan permaisuri Firaun. Wanita yang tegar dengan keIslamannya. Kau tahu diari, kau mengenal kasih sayang seorang ibu dan ayah daripada bicara indah dan usap belai mereka. Aku merasai bening cinta daripada mutiara nasihat dan kucupan mesra mereka. Ketegasan Pak Cik Zaid membentukku menjadi seorang gadis yang solehah. Aku tidak betah membiarkan rambutku diratah dan dijamah oleh lelaki-lelaki ajnabi. Lalu aku jaganya dengan pakaian hijab. Hatiku, aku lenturkan dengan tartil Furqan. Kedegilanku, aku benamkan dengan biah Islamiah. Akhlakku, aku hiasi dengan kuntuman sifat-sifat mahmudah.


Pak Cik Zaid sering membisikkan kalam perjuangan ke telingaku. Malah mimbar Masjidil Aqsa kerap bergegar dengan suara paraunya. Alunan azannya acapkali meruntun jiwa, mengocak atma. Hatiku turut tersentuh tatkala manik-manik jernih gugur dan bersatu di pipi tuanya. Dia berbicara, membuka lembaran sejarah Quds satu persatu kepadaku. Sering dia luahkan kekesalannya, kegagalannya membebaskan tanah Isra' itu dengan tangannya sendiri. Ah, diari, lelaki tua itu terlalu cekal semangatnya. Terlalu utuh pendiriannya. Roh jihad seolah-olah sudah menghamili dirinya. Malah aku sendiri terdorong oleh semangatnya. Dan aku bertekad, bumi suci ini tidak akan aku relakan dijarah oleh Yahudi walau seinci pun.


Diari, tahukah dikau, tanahku ternyata berbeza dari tanah-tanah yang lain. Tanah ini tanah suci, tanah yang diberkati Allah dan RasulNya. "Jangan kau kuatkan azam untuk mendatangi, melainkan yang tiga ini, Masjidil Haram, Masjidil Aqsa dan masjidku ini."


Namun, benarlah diari, manusia kerapkali alpa. Hilang pertimbangan apabila harta dan kuasa mengaburi mata. Hati pantas dijarah nafsu durjana. Hidup mula terpesona, diulit fatamorgana dunia. Lantas musuh yang tersembunyi mengambil kesempatan. Bumi yang diagung-agungkan dirampas, diratah dan dijamah tanpa belas kasihan. Diari, Palestin terlepas dari genggaman Muslimin! Maka sifir keganasan kini bermula dan terus dihitung. Perang 6 hari tercetus, Semenanjung Sinai mula diperkosa seteru. Palestin menyaksikan darah merah nan pekat, mengalir, meresap lalu membasahi buminya.


Diari, hububan pawana yang berpuput di tanah ini seakan-akan membawa kisah duka. Kisah derita dan sengsara. Aku sesak, amat sesak menghirup udara ini. Udara yang sudah berbaur hanyir darah bangsaku sendiri. Cerlang langit tidak seperti dulu, hanya menumpahkan gerimis air mata yang akhirnya membentuk lautan dan tasik penderitaan manusia. Mentari pijar memancarkan sinarnya seolah-olah memahami penderitaan penghuni-penghuni Quds yang lemah dan tidak bermaya.


Aku muak dan loya pada setiap kali perbincangan di meja bulat. Perbincangan yang tidak membawa apa-apa manfaat pada Islam. Setiap kali pertemuan diplomasi diadakan, aku sudah arif akan natijahnya. Kau tahu diari, proses rundingan damai hanyalah sandiwara semata-mata. Kertas putih itu tidak punyai apa-apa kuasa. Bebas disanggah oleh Yahudi pada bila-bila masa. Yahudi bukan sahaja pengganas yang hebat malah pelakon berbakat. Tunggak utamanya dimainkan oleh seorang Pemimpin Parti Likud, Ariel Sharon yang bertopengkan wajah syaitan di sebalik diri manusia. Hatiku bagai tersiat-siat bergaul kebenciaan tatkala wajah itu bertandang di birai mata. Pemimpin itu masih bernafas dalam lautan darah manusia!


Diari, tahukah dikau bahawa diri ini sudah tidak sanggup menyaksikan bangsaku-bangsaku yang berkongsi aqidah yang satu disembelih seteru sewenang-wenangnya. Hati diruntun rusuh membilang jiwa yang gugur,satu-persatu tumbang di dada Palestin. Nyawa bagaikan tiada nilainya. Ibu kehilangan anak, isteri kehilangan suami. Saat itu diari, aku sudah tidak tahu entah berapa kali empangan air mataku pecah. Entah berapa dalam lurah dukaku ini. Pilu mencengkam kalbu, apabila anak-anak kecil yang tidak berdosa turut menjadi korban angkara hujanan peluru yang tidak mengenal mangsa. Apalah salah dan daya mereka? Lahir tanpa sedikitpun palitan dosa dan noda. Diari, pejamkan matamu sejenak bayangkan penderitaan ummatku. Penderitaan yang semakin sebati, menghamili hidup kami yang sudah berabad-abad lamanya. Calaran tangan-tangan kotor Yahudi ada di mana-mana. Ramallah, Tebing Gaza, Rafat, Jenin, Al-Khalil menjadi mangsa. Benarlah diari, dalam Kalamullah Yang Agung, "Demi sesungguhnya engkau (Muhammad) akan mendapati manusia yang keras sekali permusuhannya terhadap orang-orang beriman ialah orang Yahudi dan orang-orang Musyrik. (Al-Maidah:82)


Diari, adakah keadilan dinisbahkan dengan sebutir peluru? Adakah kedamaian diukur dengan titisan darah dan air mata? Tetapi itulah yang berlaku pada neraca dunia hari ini, diari. Dunia seolah-olah buta, bisu dan tuli. Biarpun penderitaan bangsaku digambarkan di layar antarabangsa, namun bayang-bayang keamanan kukira terlalu kabur. Ah! Pemimpin Zionis itu masih mampu berdiri megah, galak bergelak ketawa sedangkan ummatku di sana sedang bergelut,bergelut antara hidup dan mati. Dunia seakan-akan menceraikan bangsaku dengan talak tiga, membenam dan mengubur kebenaran, membela kebathilan!


Diari, aku sering tertanya-tanya, dengan apa bisa aku kembalikan kegemilangan Islam di bumiku ini. Dengan tangan? Dengan kudrat? Dengan tubuh? Atau dengan ilmu? Getar gegendang telinga masih terngiang-ngiang, menangkap butiran kalimah yang pernah terlontar di bibir Pak Cik Zaid, bahawa Nabi pernah bersabda "Barangsiapa yang inginkan dunia, maka dengan ilmu, barangsiapa yang inginkan akhirat maka dengan ilmu, barangsiapa yang inginkan kedua-duanya maka jualah dengan ilmu."Sungguh, ilmu itu amat penting, diari! Ilmu mempertemukan seorang hamba dengan penciptanya, ilmu metimbunkan ukhuwah antara seorang sahabat dengan sahabatnya. Begitu jualah dengan aku. Kembara pencarian ilmu ini aku teruskan di kota kecil, Universiti Hebron. Di sana, aku mendasari ilmu perundangan Islam. Aku kembali merungkai fitrah insani, kembali kepada menghayati kedua-dua syariat dan syiar Islam, Al-Quran dan Sunnah.


Perjalanan hidupku sebagai siswi berjalan lancar. Telahku bulatkan azam, pejalkan tekad bahawa pencarian mutiara ilmu ini bukanlah bernawaitu kemegahan dan pujian dunia, tetapi kerana Allah. Kerana aku punya cita-cita yang satu, ingin melihat bumiku bebas dari cakaran kafirun! Aman dari genggaman Yahudi! Lantas aku mendalami dua sumber Agung ini, berdamping dan bermesra dengan Furqan dan Hadith. Tenang! Itu yang aku rasai diari, menjalar dan menjejali ke segenap tangkai hati.


Diari, dalam melayari hari-hari remajaku, aku tidak dapat lari..tidak dapat lari daripada naluri yang semakin hari semakin bergejolak. Di bustan itu, menemukan aku dengan Amar, jejaka yang berkongsi hadaf denganku. Kami sefikrah, sefahaman malah saling memahami. Adakah itu dinamakan cinta,diari? Perhubungan atas dasar sahabat ini telah mengikat sutera kasih antara kami. Lalu dia cuba selami senandung nada kalbuku padanya. Semakin lama titisan ukhuwah ini, semakin berputik keyakinan yang amat payah untukku huraikan. Wartawan Falestin Muslimah itu benar-benar mencuri hatiku, mengocak sukmaku diari! Redup matanya menatap hening mataku , menimbulkan perasaan yang sukar untukku mengertikan. Ah, kalaulah bisa kau selami hatiku yang berbunga riang di saat itu diari!


Untaian cinta ini bertambah erat dalam pertautan yang sah. Amar melamarku, mengintai izinku menjadi serikandi dan permaisuri dalam hidupnya. Lantas musim siffin menjadi saksi, penyatuan antara dua cinta dan hati. Aku dan Amar diakadkan dalam satu majlis yang sederhana tetapi meriah. Maka bermulalah penghidupan yang asing bagiku. Kehidupan sebagai seorang isteri kepada seorang penulis yang tidak jemu-jemu meniupkan api semangat melalui qalam dan penanya. Aku kagum! Kagum dengan jiwa kental suamiku. Dia juga menghamili roh jihad, sama seperti pak cikku.


Hari-hari yang kulalui bersama Amar terasa indahnya. Dia lelaki soleh. Mengimami aku dalam segenap hal. Saban hari dia membisikkan padaku, mengalun-alunkan bait-bait indah di telingaku. Betapa dia rindu akan Al-Khaliq. Rindu menjadi syuhada. Rindu pada Syurga Firdausi. Ah, rindunya terlalu dalam...amat mendalam diari. Sering dia membicarakan kisah-kisah perjuangan kepadaku. Penuh penghayatan. Sejarah silam itu seakan-akan sudah sebati dengan jiwanya. Coretan hidup Hassan Al-Banna yang terbiar di Hospital Al-Qasran Aini dek renjaman peluru tidak bermata, kekentalan Salahuddin Al-Ayubi, membebaskan Palestin dalam Perang Hittin yang dahsyat, seutuh jiwa Sayyid Qutb yang terpenjara, dibelenggu Sijin Harbie, semuanya sudah termaktub dalam kamus diari hidupnya.


Diari, tugasnya seorang wartawan menuntut pengorbanan waktu dan masa. Tika hanya berbulan dan berbintang, dia khusyuk mengakrabkan diri, setia menitipkan kalimah dan kalam perjuangan. Hinggakan aku tidak tahu bilakah bantal dan tilam dapat menemani kantuknya! Acapkali juga aku terlentok di bahu meja, terlena di lengan sasanya. Taipan jari-jemari menekan keyboard seolah-olah irama yang merdu, membuai tidurku. Namun aku bahagia begitu. Sudah aku arif jihadnya di arena itu, di gelanggang itu. Jihad di hujung mata pena!


Tautan cinta ini bertambah erat dan kukuh apabila ladangku subur menyemai zuriatnya. Amar amat gembira, terlalu gembira. Ah, diari, tidak dapat aku gambarkan saat dan ketika itu. Betapa bahagianya aku. Betapa bahagianya dia. Maka kandungan ini kami tatang dengan penuh sempurna. Peralihan masa yang menjadi fitrah setiap penciptaan Ilahi menyaksikan bayiku perlahan-lahan membentuk mudghah. Embrionya ini diimplantasikan di dinding rahimku lantas menjadi janin yang berkembang. Dia bernafas seiring dengan nafasku. Dia berdenyut selari dengan denyutan jantungku. Surah Luqman, Yusuf, Maryam sering aku alun-alunkan. Dia mula bertindak balas pada kalimah tayyibah yang aku lagukan. Indahnya saat menjadi ibu, diari!


Namun tidak disangka, gerimis melanda hidupku ketika aku sedang enak mengecap nikmat kebahagiaan. Aku masih ingat malam itu, malam keramat! Malam yang mengukir titik bidayah kesuraman dalam hidupku. Tika aku dan Amar khusyuk, tenggelam dalam tartil Furqan, pintu teratak kami diketuk. Amar ditangkap. Dia dihumbankan ke Sijin Harbie. Askar Israel itu memang bangsat! Aku ditendang, disepak, ditampar tanpa belas kasihan. Aku terperosok, sakit di hujung penjuru. Allah, betapa sakitnya! Betapa peritnya! Perutku terasa begitu pedih seolah-olah dicucuk sembilu berbisa. Dinding anteriorku mula ditendang-tendang. Mungkin bayiku lemas berkeadaan begitu. Mungkin bayiku turut merasai kesakitan dan kepedihan seperti diriku.


"Sabarlah wahai anakku, ummi tidak mampu berbuat apa-apa."Aku cuba titipkan kalimah itu dengan harapan janin itu memahami kesengsaraanku. Musim derita ini tidak berakhir begitu sahaja, memanik jernih turun laju menjujuh, membasahi bajuku tatkala Amar dibawa pergi, dan akhirnya hilang dari pandangan mataku.


Diari, taqdir Ilahi aku terima dengan penuh kerelaan. Bukankah ummat Islam dituntut beriman pada Qada' dan Qadar? Aku pasti diari, ada hikmah yang bakal tersingkap dari perjalanan hidupku yang berliku. Ada madu yang akhirnya akan mencairkan pahit hempedu. Sudah fitrah perjuangan diari, penuh mehnahnya. Penuh onak dan duri. Namun sesekali diari, aku tidak mampu menolak bayangan Amar yang kerapkali bertandang di layar mata. Hati mula ditiup rindu. Menerobos kalbu. Aku rindu seraut wajah itu. Wajah redup yang menimbulkan ketenangan. Wajah bersih yang bersifat penyayang. Saban malam, aku tenggelam dalam linangan air mata. Aku terlalu rindukan Amar, diari!


Diari, kandunganku ini kubelai penuh kemanjaan walaupun tanpa Amar di sisi. Aku nukilkan padanya kisah-kisah junjungan mulia. Jauh di sudut hati, aku ingin dia lahir mewarisi sifat-sifat terpuji Rasullullah. Aku ingin melihat dia menjadi Salahuddin Al-Ayubi yang kedua, bakal membebaskan Palestin dari taghut yang menggila. Harapanku padanya tinggi! Amat tinggi! Diari, hamparan suci itu acapkali menjadi saksi ketika doaku berentet panjang. Aku pohonkan keselamatan dan kesejahteraan suamiku, yang tiada khabar berita. Meskipun aku arif benar, tiada siapa yang mampu terlepas dari cengkaman maut penjara puaka itu. Ah, bukankah doa itu senjata orang-orang mukmin? Aku rela dan redha, andai ditakdirkan suamiku terkorban di sana, andai ditakdirkan dia bergelar syuhada.


Diari, entah mengapa, mutakhir ini aku sering bermimpi bayangan yang sukar untuk ditafsirkan. Bayangan yang kerapkali mengganggu gharisahku. Aku bermimpi, aku berlari-lari di taman yang indah, cantiknya yang tidak dapat aku gambarkan. Air sungai mengalir tenang tanpa kenal erti tandus dan gersang. Tiadapun segaris duka di raut wajahku ketika itu, diari. Aku gembira menyusuri taman yang bunganya mekar, mengelopak dan mengembang. Harum yang mewangi di segenap ruang. Paling mengejutkan diari, Amar malahan anakku juga ada di sana. Mereka melambai-lambai sambil tersenyum mesra ke arahku. Apakah makna mimpiku itu diari?


Diari, jari jemariku terasa lenguh, ralit melakarkan coretan ini. Tanpa aku sedari malam kian melabuhkan tirainya. Kantuk semakin memberat di birai mata. Terima kasih diari kerana sudi menjadi temanku, mengakrabiku di kala kepiluan dan kesedihan begini. Ah, kau setia dairi, setia mendengar suara dan luahan hati ini. Andai esok mentari bersinar cerah dan andai esok rohku tidak dijemput pulang, kita bertemu lagi diari.


25 December 2002.

BAITUL MAQDIS, Selasa- Tujuh penduduk Palestin mati akibat letupan bom dan terkena tembakan semalam, ketika Menteri Luar Israel, Shimon Peres, memulakan lawatan ke Amerika Syarikat bagi membincangkan pelan damai Asia Barat.
Letupan yang berlaku di pinggir Masjidil Aqsa itu merobohkan sebuah bangunan dua tingkat serta membunuh seorang budak perempuan yang berusia dua tahun, seorang budak lelaki yang berusia tujuh tahun dan seorang wanita hamil..Reuters.

Diari Kanak-Kanak Palestin

Saban malam dia mencatat dalam diarinya,
Dia mencatat saat peluru melepasi jendelanya,
Dia mencatat saat tentera Israel meragut nyawa ibunya,
Dia mencatat kekejaman yang disaksikan dua matanya,
Mimpi ngeri tentang kemusnahan dan api yang menyala-nyala,


Si gadis kecil Palestin itu,
Saban malam mencatat dalam diarinya tanpa jemu,
Untuk meringankan penderitaan yang dihadapinya selalu,
Dia mengikis ketakutan,
Serta mimpi ngeri yang mengganggu,
Si gadis kecil pelestin itu dengan pena masih di jari,
Di kamarnya terbujur kaku,
Ankara Israel meranapkan rumahnya,

Kini dia terbaring di pusara,
Dilupai,
Persis kewujudannya tidak pernah dirasai,
Tetapi catatan diarinya akan terus membara,
Kesengsaraan dalam jiwa setiap anak Palestin,

Kini di atas pusaranya,
kanak-kanak Israel menari-nari,
dan menyanyi tanpa risau akan esok hari,
Di situlah si gadis kecil di rampas rumahnya,
Tanpa belas ehsan,
Yang tinggal hanyalah keluarganya sebagai pelarian,

Tetapi kita terus menyokong Israel,
Dengan 10 juta dollar sehari kita hulurkan kepadanya,
Dan kita terus berkata,
Manusia diciptakan sama,
Tetapi kepada Israel kita terus memberi,
10 juta dollar saban hari.

-ikim.fm-

Sunday, April 18, 2010


Wanita adalah bintang dan pelita


Wanita adalah bintang dan pelita bagi lelaki. Tanpa pelita, lelaki bermalam dalam kegelapan.


Bayangkan andainya seluruh alam ini hanya didiami oleh lelaki. Tentu membosankan. Sedang Nabi Adam a.s. juga berasa tidak tenteram apabila keseorangan, walhal apa yang tidak ada di Syurga? Namun, fitrah manusia memang mahu berteman, agar dengan itu dia ada teman bicara, untuk dia membina tali perkenalan, saling sayang menyayang untuk membina sahsiah hidup yang membahagiakan.


Demikian juga andainya seluruh alam ini hanya didiami oleh wanita. Alangkah bosannya. Tetapi kewujudan wanita itu sendiri di samping penting dalam kehidupan lelaki ia juga boleh berakhir sebagai racun berbisa atau kekal sebagai madu yang menyegarkan.


Wanita itu bintang. Ia indah di pesada langit. Wanita itu pelita. Ia menerangi alam di malam penuh gelita. Wujudnya wanita selain untuk memperhambakan dirinya kepada PENCIPTA, juga sebagai dian dalam hidup lelaki. Maka bertindaklah sebagai dian yang cukup damarnya untuk terus menerangi gua diri seorang lelaki, usah menjadi racun yang memusnahkan diri sendiri juga dia yang bernama lelaki.


Lelaki itu kelihatannya perkasa, tetapi sebenarnya lemah. Yang perkasa mungkin fizikalnya tetapi hati dan perasaannya tetap romantik. Jika tidak tiada lelaki sanggup menyusahkan dirinya untuk bergelar kekasih atau suami kepada seorang wanita. Dengan itu dia terpaksa melupuskan kemerdekaannya. Dia terpaksa menjadi manusia yang akan dijadikan tempat pergantungan oleh banyak pihak. Dia terpaksa menyusahkan dirinya untuk orang lain.


Perasaan lelaki tetap halus sebagaimana wanita, cuma dia dibekali keperkasaan tubuh oleh ALLAH, lantaran dia lebih dipertanggungjawabkan untuk menerajui kehidupan di bumi. Perasaannya tetap halus dan mudah tersentuh. Dia boleh menangis apabila rasa terhiris. Apa juga keperkasaan yang ditunjukkannya dia tetap memiliki hati yang lembut. Jika tidak seorang panglima tidak mungkin berlutut di hadapan kekasihnya selepas dia membunuh 100 orang musuh di medan peperangan.


Lelaki menjadi tidak okey bukan sepenuhnya kehendak lelaki itu. Selalu terjadi seorang lelaki yang berjaya menjaga semua ciri-ciri kesolehan dan ketaatan akhirnya kecundang oleh godaan wanita. Usah salahkan lelaki sangat jika perhatiannya terkalih tetapi salahkan jugalah wanita yang telah menggodanya. Lelaki lemah dalam perkasa. Dia bertolak ansur dalam bertegas. Dia boleh runtuh oleh godaan yang berterusan.


Jika seorang lelaki terlupa tanggungjawabnya bukan salah dia sangat tetapi ujian yang terpaksa ditempuhnya bermula daripada wanita juga. Apa yang lelaki inginkan dalam satu-satu perhubungan terlarang, kecuali perhatian meskipun kegatalan yang tidak dinafikan.


Lelaki amat mendambakan seorang wanita yang baik di sisinya. Wanita lebih-lebih lagi memerlukan seorang lelaki yang bertanggungjawab di sisinya. Kita saling perlu memerlukan. Kita saling bercinta untuk kecemerlangan. Perkahwinan adalah titik mula pada gemilang dan terbilang. Usah jadikan perkahwinan titik mula pada gagal dan kecundang.


Kecantikan wanita tidak bererti apa-apa dibandingkan dengan kemuliaan akhlak dan perilakunya.


Gunakan kecantikan anda untuk menundukkan seorang lelaki, anda akan berjaya sebab tiada lelaki yang tidak terpukau oleh kecantikan. Tetapi apabila datang bosan dan marah kecantikan seorang wanita sudah tidak bermakna apa-apa lagi.


Sayangilah sebuah perkenalan kerana di situ ada kenangan. Kenangi sebuah perhubungan kerana di situ ada kerinduan. Sayangi kedua-duanya kerana ia rahmat TUHAN.

Saturday, April 17, 2010


Always Be There

Alllahu Akbar…
If you ask me about love
And what i know about it
My answer would beIt’s everything about Allah
The pure love, to our souls
The creator of you and me,the heaven and whole universe
The one that made us whole and free
The guardian of HIS true believers
So when the time is hard
There’s no way to turn
As HE promise HE will always be there
To bless us with HIS love and HIS mercy
Coz, as HE promise HE will always be there
HE’s always watching us, guiding us
And HE knows what’s in all in our heart
So when you lose your way
To Allah you should turn
As HE promise HE will always be there…
HE bring ourselves from the darkness into the light
Subhanallah praise belongs to YOU for everything
Shouldn’t never feel afraid of anything
As long as we follow HIS guidance all the way
Through the short time we have in this life
Soon it all’ll be over
And we’ll be in His heaven and we’ll all be fine
So when the time gets hard
There’s no way to turn
As HE promise He will always be there
To bless us with HIS love and HIS mercy
Coz, as HE promise HE will always be there
HE’s always watching us, guiding us
And HE knows what’s in all in our heart
So when you lose your way
To Allah you should turn
As HE promise HE will always be there…
Allahu Akbar…
So when the time gets hard
There’s no way to turn
As HE promise He will always be there
To bless us with HIS love and HIS mercy
Coz, as HE promise HE will always be there
HE’s always watching us, guiding us
And he knows what’s in all in our heart
So when you lose your way
To Allah you should turn
As HE promise HE will always be there…
Allahu Akbar…

Sekadar Nasihat Untuk Kaum Hawa





Untuk membentuk bibir yang menawan, ucapkan kata-kata kebaikan.



Untuk mendapatkan mata yang indah, carilah kebaikan pada setiap orang yang anda jumpai.



Untuk mendapatkan bentuk badan yang langsing, berbagilah makanan dengan mereka yang


kelaparan.


Untuk mendapatkan rambut yang indah, mintalah seorang anak kecil untuk menyisirnya dengan jemarinya setiap hari.


Untuk mendapatkan sikap tubuh yang indah, berjalanlah dengan segala ilmu pengetahuan, dan anda tidak akan pernah berjalan sendirian. Manusia, jauh melebihi segala ciptaan lain, perlu senantiasa berubah, diperbaharui, dibentuk kembali, dan diampuni.


Jadi, jangan pernah kecilkan seseorang dari hati anda apabila anda sudah melakukan semuanya itu, ingatlah senantiasa, jika suatu ketika anda memerlukan pertolongan, akan senantiasa ada tangan terulur.


Dan dengan bertambahnya usia anda, anda akan semakin mensyukuri telah diberi dua tangan, satu untuk menolong diri anda sendiri, dan satu lagi untuk menolong orang lain.


Kecantikan wanita bukan terletak pada pakaian yang dikenakannya, bukan pada bentuk

tubuhnya, atau cara dia menyisir rambutnya.


Kecantikan wanita terdapat pada matanya, cara dia memandang dunia. Kerana di matanyalah terletak gerbang menuju ke setiap hati manusia, di mana cinta dapat berkembang.


Kecantikan wanita, bukan pada kehalusan wajahnya, tetapi kecantikan yang murni, terpancar pada jiwanya, yang dengan penuh kasih memberikan perhatian dan cinta yang dia berikan dan kecantikan itu akan tumbuh sepanjang waktu.

Kenapa wanita mudah menangis??


Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa engkau menangis?""Kerana aku seorang wanita", kata sang ibu kepadanya."Aku tidak mengerti",kata anak itu.Ibunya hanya memeluknya dan berkata, "Dan kau tak akan pernah mengerti"


Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?""Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya.


Anak laki-laki kecil itu pun lalu tumbuh menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita menangis.


"Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?"


Allah berfirman:


"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan "


"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "


"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegarketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "


"Aku memberinya kepekaan setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "


"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "


"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahawa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang-kadang menguji kekuatannya dan ketetapanhatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu"


"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskandan ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."


"Kau tahu, kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."


"Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya.. Tempat dimana cinta itu ada."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, December 22, 2010

Rahsia Sifat Melalui Tulisan Tangan

Posted by ismi♪♫diana at 5:04 PM 0 comments
1: Tulisan Tajam/Leper- Rasional, berkerja dgn sistematik, pandai mengurus dan banyak memakai otak di sebelah kiri (otak logical).

2: Tegak- Systematic, mudah kawal diri, suka berkawan tetapi tak cari kawan sebaliknya kawan cari dia, tak suka gaduh-gaduh, suka ambil jalan tengah.

3: Rapat-rapat- Suka campur orang, amat bergantung kepada orang lain atau jimat.

4: Huruf JGYZ yang sempurna - Tahap emosi yang dipamer itu jelas, pengasih & penyayang, pemurah, mudah kesian pada orang, mempamerkan tahap kerajinan.

Sunday, December 19, 2010

Posted by ismi♪♫diana at 3:32 AM 0 comments

ALHAMDULILLAH..Thankyou Allah
I aSked fOr strength..
and Allah gaVe me diffiCulties to maKe me strOng

I asKed fOr wisdom..
and Allah gaVe me problems to soLve

I aSked for cOurage..
and Allah gaVe me obstaCles to oVerCome

I asKed fOr love..
and Allah gaVe me tRoubLed peOpLe to heLp

I aSked fOr favours..
and Allah gaVe me OppoRtunities

"Maybe I reCeiVed nOthing I wanted..
but I reCeiVed eVerYthing I neeDed.."

Wednesday, December 15, 2010

~ALLAH xkn bgi dugaan kalau hambanya x dpt tnggung~

Posted by ismi♪♫diana at 2:41 PM 0 comments

Saturday, December 4, 2010

ALLAH KNOWS BEST

Posted by ismi♪♫diana at 5:09 PM 0 comments
ALLAH knows what is best for us
So why should we complain
We always want the sunshine
But He knows there must be rain.

We always want laughter
and the merriment of cheer
but our heart will lose
their tenderness
If we never shed a tear.

ALLAH tests us often
with suffering and sorrow
He tests us not to punish us
but to help us meet tomorrow.

For growing trees are strenghtened
if they can withstand the storm
and the sharpness of the chisel
gave the marble its grace and form.

ALLAH tests us often
and for every pain
He gives us
provided we are patient
Is followed by rich gain
So whenever we feel that
everything is going wrong
It is just ALLAH'S way to make our spirit strong.

~Author Unknown~

Sunday, November 7, 2010

EpaL Oh epal..\\(^_^)//

Posted by ismi♪♫diana at 8:25 PM 0 comments

Wanita ibarat Epal.

Epal yang tidak berkualiti amat mudah di perolehi kerana ia berguguran di tanah.

Tapi epal yang tak mampu di beli berada di puncak.


Susah di petik, susah di gapai.


Terkadang epal itu risau,kenapa la diriku belum di petik?


Lantas ia merendahkan martabatnya dan mengugurkan diri menyembah tanah.


Sedangkan ia sebenarnya Allah jadikan begitu tinggi martabatnya,


sehingga tidak ada sesiapa berani memetiknya.


Hanya pemuda yang benar-benar hebat sahaja yang mampu.


Mungkin bukan di dunia tapi di akhirat?


Biarlah jodoh bukan di dunia asalkan cinta Ilahi mengiringi..... :)

Wednesday, November 3, 2010

Sweetnyer..^_^

Posted by ismi♪♫diana at 1:15 AM 0 comments
Bila aku teringat balik cerita nih..aku mesti tergelak sorang-sorang…

Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.

Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…

Eiiiii…geramnya aku!!!

Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..

”Lah..awat tak tanya…”

Eiii..geramnya aku!!!

Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..

Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..

“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”

Eiiii..geramnya aku!!!!

Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..

Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..

Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…

Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..

“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”

Eiii…geramnya aku!!!

Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,

“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…

Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…

Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight....kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!

Eiii…geramnya aku!!!

Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..

Suratnya berbunyi begini:

Kehadapan isteriku (cewahhh..),
Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi

Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam 'anak patung'..comel sangat…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…

Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…
“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “

Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)

Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…

P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi

Love,
Suamimu

Sunday, August 8, 2010

Posted by ismi♪♫diana at 10:38 PM 0 comments

Monday, May 3, 2010

Kanser Darah-Leukemia

Posted by ismi♪♫diana at 8:25 AM 0 comments
Darah
Darah dipamkan ke sekeliling tubuh di dalam sistem peredaran. Darah membekalkan makanan, oksigen, hormon-hormon dan bahan-bahan kimia lain kepada keseluruhan sel tubuh. Ia juga membantu mengalir keluar bahan-bahan sisa dan penting di dalam melawan jangkitan.

Darah terdiri daripada cecair yang jernih dipanggil plasma dan tiga jenis sel: sel darah merah, platelet dan sel darah putih.

Kesemua sel darah datang daripada sel yang sama jenis yang dikenali sebagai sel-sel batang. Sebelum ini, sel-sel ini berkembang menjadi sama ada sel mieloid atau sel limfoid.
Sel-sel mieloid termasuk semua sel darah merah, platelet dan sel darah putih yang dikenali sebagai granulosit dan monosit.
Sel-sel limfoid termasuk semua sel darah putih yang lain yang dikenali sebagai limfosit.
Sel-sel darah merah mengumpul oksigen daripada paru-paru anda dan membawanya ke seluruh bahagian tubuh. Jika anda tidak mempunyai sel darah merah yang mencukupi, anda mengalami anemia. Anemia boleh menjadikan anda kelihatan pucat, menyebabkan pening kepala dan membuatkan anda berasa letih, pening-pening dan cepat marah.

Platelet diperlukan untuk membantu darah anda membeku ketika mendapat luka. Penurunan jumlah platelet mungkin menyebabkan perdarahan yang lama atau mudah lebam.

Sel-sel darah putih memainkan peranan penting di dalam mempertahankan tubuh daripada jangkitan. Pengurangan sel-sel darah putih meningkatkan risiko anda mendapat jangkitan.

Sel-sel darah dihasilkan di dalam sum sum tulang iaitu bahagian seperti span di dalam bahagian tengah tulang.

Apabila badan kita sihat, jumlah sel-sel merah, sel-sel putih dan platelet-platelet di dalam darah adalah seimbang. Penyakit-penyakit sel-sel darah seperti leukemia boleh menyebabkan ketidakseimbangan berlaku.

Leukemia
Leukemia merupakan kanser sel-sel yang membentuk darah. Leukemia menyebabkan jumlah-jumlah sel darah putih yang belum matang dihasilkan.

Sel-sel abnormal ini dipanggil blas leukemia, tidak boleh menjalankan fungsi-fungsi normal sel-sel darah putih. Mereka terkumpul di dalam sum sum tulang dan melimpah ke dalam darah dan mungkin merebak ke dalam organ-organ seperti hati, limpa, paru-paru dan buah pinggang. Kadang-kala, sel-sel ini juga mungkin merebak masuk ke dalam cecair di sekeliling otak dan saraf tunjang.

Oleh kerana terlalu banyak sel-sel darah putih yang terkumpul di dalam sum sum tulang, sum sum tulang tidak dapat menghasilkan sel-sel darah merah, sel-sel darah putih dan platelet yang mencukupi.

Guna Darah Tali Pusat Bayi untuk merawat LEUKEMIA

Posted by ismi♪♫diana at 8:11 AM 0 comments
KEPESATAN Kemajuan sains perubatan telah mewujudkan pelbagai teknologi bagi mengubati pelbagai penyakit khususnya yang kritikal.
Penemuan terkini ialah penggunaan sel stem atau lebih dikenali sebagai sel induk atau tunjang bagi merawat penyakit berkaitan darah seperti leukemia serta talasemia.

Secara umumnya terdapat dua punca sel stem iaitu daripada tulang sum-sum dan terbaru daripada tali pusat bayi baru lahir.
Ekoran itu, kini berlaku perkembangan industri menyimpan darah tali pusat bayi yang dikatakan kaya dengan kandungan sel stem dalam satu bank khas dan Malaysia antara negara terlibat.

Persoalannya adakah industri menyimpan darah tali pusat bayi merupakan satu perniagaan yang beretika dan bagaimana pula dengan keperluan undang-undang bagi memastikan industri itu tidak disalahgunakan.

Kemungkinan juga golongan ibu bapa tidak mendapat maklumat yang tepat dan akhirnya mereka mudah terpedaya dengan ejen pemasaran syarikat terbabit.

Bagi mendapatkan gambaran yang lebih jelas wartawan Utusan Malaysia, SAIFULIZAM MOHAMAD dan HANIZA HASSAN telah menemubual beberapa pihak untuk mengupas beberapa persoalan yang timbul.

KUALA LUMPUR 13 Ogos – Islam tidak menghalang penggunaan bahan yang pada asalnya najis bagi tujuan perubatan kerana ia tergolong dalam perkara darurat.

Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin berkata, Islam amat fleksibel tentang isu tersebut iaitu berdasarkan kepada keperluan dan fungsinya sebagai penawar bagi mengatasi penyakit seseorang dan bukannya atas sebab lain.

Beliau berkata, atas asas itu Islam membenarkan perpindahan darah daripada seorang kepada seorang yang lain dan begitu juga dengan pendermaan organ.

“Seperti darah, sekiranya ia telah dikeluarkan dari tubuh, sifatnya akan bertukar menjadi najis. Bagaimanapun disebabkan keperluannya serta berlaku perubahan kimia apabila dipindahkan kepada orang lain untuk tujuan perubatan, penggunaannya adalah dibenarkan.

“Contoh yang saya berikan ini boleh diguna pakai kepada penggunaan darah tali pusat bayi yang mana ia turut digunakan untuk mengubati beberapa penyakit,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai penggunaan darah tali pusat bayi bagi tujuan perubatan.

Teknologi yang mula diperkenalkan di Malaysia sejak lapan tahun lalu itu kini semakin dikenali di kalangan rakyat di negara ini dan ada antara mereka yang menyimpan darah tersebut untuk digunakan pada masa akan datang sekiranya anak mereka sakit.

Mohd. Asri berkata, isu yang sama turut melibatkan penggunaan baja terhadap pokok buah-buahan iaitu sifat asal baja tersebut adalah najis.

“Namun begitu buah yang dihasilkan tidak najis. Memang baja itu najis tetapi disebabkan berlaku perubahan kimia ketika ia meresap pada pokok telah menyebabkan sifat najis itu berubah,” katanya.

Ditanya mengenai fleksibel dalam Islam terutama berkaitan penggunaan bahan najis untuk tujuan perubatan beliau menjelaskan, fleksibel dan darurat mempunyai kaitan yang amat rapat.

“Dengan mengambil dua faktor itu Islam tidak ada halangan bagi seseorang untuk menggunakan bahan yang pada asalnya najis untuk dijadikan sebagai ubat atau penawar.

“Apa-apa bahan sekali pun pada peringkat asal ia adalah najis tetapi atas faktor manfaatnya untuk manusia, penggunaannya adalah dibenarkan. Ini merupakan keistimewaan yang ada dalam Islam,” ujarnya.

Dalam perkembangan sama, beliau menegur masyarakat Islam yang hanya tahu menimbulkan persoalan adakah perkara itu halal atau haram tanpa berusaha membuat kajian untuk mendapatkan penawar bagi sesuatu penyakit.

“Saya kira sudah sampai masanya pakar kita membuat kajian mengenai penawar bagi penyakit kronik supaya kita tidak lagi bergantung kepada kepakaran masyarakat Barat.

“Bagi saya daripada kita sibuk membicarakan soal halal dan haram lebih baik ada di kalangan pakar kita turut sama terbabit mencari jawapan bagi mengatasi masalah penyakit tersebut,” ujarnya.

Sumber: Mukadimah, Utusan Malaysia

Monday, April 26, 2010

Friendship are not forever???hmm not surelh

Posted by ismi♪♫diana at 10:28 PM 0 comments


Friends are friends forever together 'till the end.
You promised me that you would always be my friend.

One day something changed I'm not sure what it was.
I lost you on that day and the reason was because

it was a late dark night and we had a stupid fight.
And for some reason, I don't know why, we couldn't make it right.

We went our separate ways.
This went on for days and days.

I made new friends and you made yours,
but that hole in my heart could not be filled for that hole was only yours.

Times got really tough,
my road of life was, oh, so rough.

I needed friends, not the kind you see from day to day,
but the kind that will always and forever stay.

Sunday, April 25, 2010

What is leukemia?

Posted by ismi♪♫diana at 8:12 PM 0 comments
Leukemia is cancer that starts in the tissue that forms blood. To understand cancer, it helps to know how normal blood cells form.

Normal Blood Cells

Most blood cells develop from cells in the bone marrow called stem cells. Bone marrow is the soft material in the center of most bones.

Stem cells mature into different kinds of blood cells. Each kind has a special job:


White blood cells help fight infection. There are several types of white blood cells. Red blood cells carry oxygen to tissues throughout the body.
Platelets help form blood clots that control bleeding.

White blood cells, red blood cells, and platelets are made from stem cells as the body needs them. When cells grow old or get damaged, they die, and new cells take their place.

The picture below shows how stem cells can mature into different types of white blood cells. First, a stem cell matures into either a myeloid stem cell or a lymphoid stem cell:

•A myeloid stem cell matures into a myeloid blast. The blast can form a red blood cell, platelets, or one of several types of white blood cells.

•A lymphoid stem cell matures into a lymphoid blast. The blast can form one of several types of white blood cells, such as B cells or T cells.
The white blood cells that form from myeloid blasts are different from the white blood cells that form from lymphoid blasts.
Leukemia Cells
In a person with leukemia, the bone marrow makes abnormal white blood cells. The abnormal cells are leukemia cells.

Unlike normal blood cells, leukemia cells don't die when they should. They may crowd out normal white blood cells, red blood cells, and platelets. This makes it hard for normal blood cells to do their work.


























Wednesday, April 21, 2010

Diari Seorang Wanita Palestin

Posted by ismi♪♫diana at 11:05 AM 0 comments
24 December 2002

Diari, bisakah kau mendengar luahan hati ini? Menerima aku? Menjadi teman tatkala aku menyitir sejarah silamku? Diari, jangan kau berpaling daripadaku sebagaimana dunia berpaling daripada menyaksikan derita bangsaku. Aku keseorangan diari. Sebatang kara di bumi Tuhan yang amat luas ini. Namun mujur, masih ada yang sayang dan cinta padaku. Kau ingin tahu siapa diari? Dialah Tuhan, Allah yang Maha Esa. Melalui cintaNya, aku hidup sehingga kini, kerana RahimNya, aku dapat menghirup pawana petang ini. CintaNya melangit tinggi, membelai badai pilu yang acapkali menghempas pantai hati.
CintaNya, menenangkan kalbu yang berombak lara, memercik atma yang lama berdarah. Diari, surat cintaNya sering aku alun-alunkan . Furqan itu temanku. Ah, aku yakin akan cintaNya, amat yakin, diari!

Aku berbangga diari, bumiku merupakan tanah yang diberkati Rabbul Jalil. Malah kisahnya dirakamkan di dalam Al-Quran.(Surah Al-Isra..8217 1-7). Terselit di lembaran sejarah, Masjidil Aqsa menjadi saksi ketika Isra dan Mikraj Nabi, menjadi kiblat yang pertama bagi seluruh ummat Islam. Palestin bagiku umpama rentangan kain putih yang bersih, suci dari dosa dan noda. Namun entah kenapa tangan-tangan jijik dan kotor itu galak menconteng kanvas putih dengan warna darah dan air mata. Galak melakar dengan derita dan sengsara.


Diari, mungkin sudah tersurat bahkan tersirat, perjalanan hidupku bermula dengan payah. Sejak kecil aku ditakdirkan kehilangan ummi dan walid. Aku yatim piatu, diari! Tika aku masih merah, masih bergantung pada sumur ummi menghilangkan dahaga, kampungku dirodak peluru dan bom tidak bermata. Ummi dan walid terkorban. Shabra dan Shatila tenggelam dalam banjir darah dan air mata. Namun, aku masih mentah untuk mengerti segala-galanya. Aku tidak mengerti tatkala Apache rakus merobek dada walid, aku tidak mengerti tatkala ummi dengan payah berlari mendapatkan walid dan akhirnya syahid di pangkuan lelaki itu. Dan aku juga tidak mengerti, tika abang meraung menyaksikan segala-galanya, meratap pemergian walid dan ummi tercinta. Aku tidak mengerti! Apa yang aku mengerti cumalah menangis tika tekakku kering, menangis apabila perutku lapar minta diisi. Nyaringnya tangisanku samalah seperti nyaring hilai tawa Ariel Sharon, Ketua Parti Likud yang berpesta meraikan kemenangan dalam lautan manusia yang tidak bernyawa.


Aku dibesarkan oleh Pak Cik Zaid dan Mak Cik Sarah di pinggir Masjidil Aqsa. Sementelahan Pak Cik Zaid adik kandung ummiku. Aku dinamakan Asiah, mengutip kecekalan, dan ketabahan permaisuri Firaun. Wanita yang tegar dengan keIslamannya. Kau tahu diari, kau mengenal kasih sayang seorang ibu dan ayah daripada bicara indah dan usap belai mereka. Aku merasai bening cinta daripada mutiara nasihat dan kucupan mesra mereka. Ketegasan Pak Cik Zaid membentukku menjadi seorang gadis yang solehah. Aku tidak betah membiarkan rambutku diratah dan dijamah oleh lelaki-lelaki ajnabi. Lalu aku jaganya dengan pakaian hijab. Hatiku, aku lenturkan dengan tartil Furqan. Kedegilanku, aku benamkan dengan biah Islamiah. Akhlakku, aku hiasi dengan kuntuman sifat-sifat mahmudah.


Pak Cik Zaid sering membisikkan kalam perjuangan ke telingaku. Malah mimbar Masjidil Aqsa kerap bergegar dengan suara paraunya. Alunan azannya acapkali meruntun jiwa, mengocak atma. Hatiku turut tersentuh tatkala manik-manik jernih gugur dan bersatu di pipi tuanya. Dia berbicara, membuka lembaran sejarah Quds satu persatu kepadaku. Sering dia luahkan kekesalannya, kegagalannya membebaskan tanah Isra' itu dengan tangannya sendiri. Ah, diari, lelaki tua itu terlalu cekal semangatnya. Terlalu utuh pendiriannya. Roh jihad seolah-olah sudah menghamili dirinya. Malah aku sendiri terdorong oleh semangatnya. Dan aku bertekad, bumi suci ini tidak akan aku relakan dijarah oleh Yahudi walau seinci pun.


Diari, tahukah dikau, tanahku ternyata berbeza dari tanah-tanah yang lain. Tanah ini tanah suci, tanah yang diberkati Allah dan RasulNya. "Jangan kau kuatkan azam untuk mendatangi, melainkan yang tiga ini, Masjidil Haram, Masjidil Aqsa dan masjidku ini."


Namun, benarlah diari, manusia kerapkali alpa. Hilang pertimbangan apabila harta dan kuasa mengaburi mata. Hati pantas dijarah nafsu durjana. Hidup mula terpesona, diulit fatamorgana dunia. Lantas musuh yang tersembunyi mengambil kesempatan. Bumi yang diagung-agungkan dirampas, diratah dan dijamah tanpa belas kasihan. Diari, Palestin terlepas dari genggaman Muslimin! Maka sifir keganasan kini bermula dan terus dihitung. Perang 6 hari tercetus, Semenanjung Sinai mula diperkosa seteru. Palestin menyaksikan darah merah nan pekat, mengalir, meresap lalu membasahi buminya.


Diari, hububan pawana yang berpuput di tanah ini seakan-akan membawa kisah duka. Kisah derita dan sengsara. Aku sesak, amat sesak menghirup udara ini. Udara yang sudah berbaur hanyir darah bangsaku sendiri. Cerlang langit tidak seperti dulu, hanya menumpahkan gerimis air mata yang akhirnya membentuk lautan dan tasik penderitaan manusia. Mentari pijar memancarkan sinarnya seolah-olah memahami penderitaan penghuni-penghuni Quds yang lemah dan tidak bermaya.


Aku muak dan loya pada setiap kali perbincangan di meja bulat. Perbincangan yang tidak membawa apa-apa manfaat pada Islam. Setiap kali pertemuan diplomasi diadakan, aku sudah arif akan natijahnya. Kau tahu diari, proses rundingan damai hanyalah sandiwara semata-mata. Kertas putih itu tidak punyai apa-apa kuasa. Bebas disanggah oleh Yahudi pada bila-bila masa. Yahudi bukan sahaja pengganas yang hebat malah pelakon berbakat. Tunggak utamanya dimainkan oleh seorang Pemimpin Parti Likud, Ariel Sharon yang bertopengkan wajah syaitan di sebalik diri manusia. Hatiku bagai tersiat-siat bergaul kebenciaan tatkala wajah itu bertandang di birai mata. Pemimpin itu masih bernafas dalam lautan darah manusia!


Diari, tahukah dikau bahawa diri ini sudah tidak sanggup menyaksikan bangsaku-bangsaku yang berkongsi aqidah yang satu disembelih seteru sewenang-wenangnya. Hati diruntun rusuh membilang jiwa yang gugur,satu-persatu tumbang di dada Palestin. Nyawa bagaikan tiada nilainya. Ibu kehilangan anak, isteri kehilangan suami. Saat itu diari, aku sudah tidak tahu entah berapa kali empangan air mataku pecah. Entah berapa dalam lurah dukaku ini. Pilu mencengkam kalbu, apabila anak-anak kecil yang tidak berdosa turut menjadi korban angkara hujanan peluru yang tidak mengenal mangsa. Apalah salah dan daya mereka? Lahir tanpa sedikitpun palitan dosa dan noda. Diari, pejamkan matamu sejenak bayangkan penderitaan ummatku. Penderitaan yang semakin sebati, menghamili hidup kami yang sudah berabad-abad lamanya. Calaran tangan-tangan kotor Yahudi ada di mana-mana. Ramallah, Tebing Gaza, Rafat, Jenin, Al-Khalil menjadi mangsa. Benarlah diari, dalam Kalamullah Yang Agung, "Demi sesungguhnya engkau (Muhammad) akan mendapati manusia yang keras sekali permusuhannya terhadap orang-orang beriman ialah orang Yahudi dan orang-orang Musyrik. (Al-Maidah:82)


Diari, adakah keadilan dinisbahkan dengan sebutir peluru? Adakah kedamaian diukur dengan titisan darah dan air mata? Tetapi itulah yang berlaku pada neraca dunia hari ini, diari. Dunia seolah-olah buta, bisu dan tuli. Biarpun penderitaan bangsaku digambarkan di layar antarabangsa, namun bayang-bayang keamanan kukira terlalu kabur. Ah! Pemimpin Zionis itu masih mampu berdiri megah, galak bergelak ketawa sedangkan ummatku di sana sedang bergelut,bergelut antara hidup dan mati. Dunia seakan-akan menceraikan bangsaku dengan talak tiga, membenam dan mengubur kebenaran, membela kebathilan!


Diari, aku sering tertanya-tanya, dengan apa bisa aku kembalikan kegemilangan Islam di bumiku ini. Dengan tangan? Dengan kudrat? Dengan tubuh? Atau dengan ilmu? Getar gegendang telinga masih terngiang-ngiang, menangkap butiran kalimah yang pernah terlontar di bibir Pak Cik Zaid, bahawa Nabi pernah bersabda "Barangsiapa yang inginkan dunia, maka dengan ilmu, barangsiapa yang inginkan akhirat maka dengan ilmu, barangsiapa yang inginkan kedua-duanya maka jualah dengan ilmu."Sungguh, ilmu itu amat penting, diari! Ilmu mempertemukan seorang hamba dengan penciptanya, ilmu metimbunkan ukhuwah antara seorang sahabat dengan sahabatnya. Begitu jualah dengan aku. Kembara pencarian ilmu ini aku teruskan di kota kecil, Universiti Hebron. Di sana, aku mendasari ilmu perundangan Islam. Aku kembali merungkai fitrah insani, kembali kepada menghayati kedua-dua syariat dan syiar Islam, Al-Quran dan Sunnah.


Perjalanan hidupku sebagai siswi berjalan lancar. Telahku bulatkan azam, pejalkan tekad bahawa pencarian mutiara ilmu ini bukanlah bernawaitu kemegahan dan pujian dunia, tetapi kerana Allah. Kerana aku punya cita-cita yang satu, ingin melihat bumiku bebas dari cakaran kafirun! Aman dari genggaman Yahudi! Lantas aku mendalami dua sumber Agung ini, berdamping dan bermesra dengan Furqan dan Hadith. Tenang! Itu yang aku rasai diari, menjalar dan menjejali ke segenap tangkai hati.


Diari, dalam melayari hari-hari remajaku, aku tidak dapat lari..tidak dapat lari daripada naluri yang semakin hari semakin bergejolak. Di bustan itu, menemukan aku dengan Amar, jejaka yang berkongsi hadaf denganku. Kami sefikrah, sefahaman malah saling memahami. Adakah itu dinamakan cinta,diari? Perhubungan atas dasar sahabat ini telah mengikat sutera kasih antara kami. Lalu dia cuba selami senandung nada kalbuku padanya. Semakin lama titisan ukhuwah ini, semakin berputik keyakinan yang amat payah untukku huraikan. Wartawan Falestin Muslimah itu benar-benar mencuri hatiku, mengocak sukmaku diari! Redup matanya menatap hening mataku , menimbulkan perasaan yang sukar untukku mengertikan. Ah, kalaulah bisa kau selami hatiku yang berbunga riang di saat itu diari!


Untaian cinta ini bertambah erat dalam pertautan yang sah. Amar melamarku, mengintai izinku menjadi serikandi dan permaisuri dalam hidupnya. Lantas musim siffin menjadi saksi, penyatuan antara dua cinta dan hati. Aku dan Amar diakadkan dalam satu majlis yang sederhana tetapi meriah. Maka bermulalah penghidupan yang asing bagiku. Kehidupan sebagai seorang isteri kepada seorang penulis yang tidak jemu-jemu meniupkan api semangat melalui qalam dan penanya. Aku kagum! Kagum dengan jiwa kental suamiku. Dia juga menghamili roh jihad, sama seperti pak cikku.


Hari-hari yang kulalui bersama Amar terasa indahnya. Dia lelaki soleh. Mengimami aku dalam segenap hal. Saban hari dia membisikkan padaku, mengalun-alunkan bait-bait indah di telingaku. Betapa dia rindu akan Al-Khaliq. Rindu menjadi syuhada. Rindu pada Syurga Firdausi. Ah, rindunya terlalu dalam...amat mendalam diari. Sering dia membicarakan kisah-kisah perjuangan kepadaku. Penuh penghayatan. Sejarah silam itu seakan-akan sudah sebati dengan jiwanya. Coretan hidup Hassan Al-Banna yang terbiar di Hospital Al-Qasran Aini dek renjaman peluru tidak bermata, kekentalan Salahuddin Al-Ayubi, membebaskan Palestin dalam Perang Hittin yang dahsyat, seutuh jiwa Sayyid Qutb yang terpenjara, dibelenggu Sijin Harbie, semuanya sudah termaktub dalam kamus diari hidupnya.


Diari, tugasnya seorang wartawan menuntut pengorbanan waktu dan masa. Tika hanya berbulan dan berbintang, dia khusyuk mengakrabkan diri, setia menitipkan kalimah dan kalam perjuangan. Hinggakan aku tidak tahu bilakah bantal dan tilam dapat menemani kantuknya! Acapkali juga aku terlentok di bahu meja, terlena di lengan sasanya. Taipan jari-jemari menekan keyboard seolah-olah irama yang merdu, membuai tidurku. Namun aku bahagia begitu. Sudah aku arif jihadnya di arena itu, di gelanggang itu. Jihad di hujung mata pena!


Tautan cinta ini bertambah erat dan kukuh apabila ladangku subur menyemai zuriatnya. Amar amat gembira, terlalu gembira. Ah, diari, tidak dapat aku gambarkan saat dan ketika itu. Betapa bahagianya aku. Betapa bahagianya dia. Maka kandungan ini kami tatang dengan penuh sempurna. Peralihan masa yang menjadi fitrah setiap penciptaan Ilahi menyaksikan bayiku perlahan-lahan membentuk mudghah. Embrionya ini diimplantasikan di dinding rahimku lantas menjadi janin yang berkembang. Dia bernafas seiring dengan nafasku. Dia berdenyut selari dengan denyutan jantungku. Surah Luqman, Yusuf, Maryam sering aku alun-alunkan. Dia mula bertindak balas pada kalimah tayyibah yang aku lagukan. Indahnya saat menjadi ibu, diari!


Namun tidak disangka, gerimis melanda hidupku ketika aku sedang enak mengecap nikmat kebahagiaan. Aku masih ingat malam itu, malam keramat! Malam yang mengukir titik bidayah kesuraman dalam hidupku. Tika aku dan Amar khusyuk, tenggelam dalam tartil Furqan, pintu teratak kami diketuk. Amar ditangkap. Dia dihumbankan ke Sijin Harbie. Askar Israel itu memang bangsat! Aku ditendang, disepak, ditampar tanpa belas kasihan. Aku terperosok, sakit di hujung penjuru. Allah, betapa sakitnya! Betapa peritnya! Perutku terasa begitu pedih seolah-olah dicucuk sembilu berbisa. Dinding anteriorku mula ditendang-tendang. Mungkin bayiku lemas berkeadaan begitu. Mungkin bayiku turut merasai kesakitan dan kepedihan seperti diriku.


"Sabarlah wahai anakku, ummi tidak mampu berbuat apa-apa."Aku cuba titipkan kalimah itu dengan harapan janin itu memahami kesengsaraanku. Musim derita ini tidak berakhir begitu sahaja, memanik jernih turun laju menjujuh, membasahi bajuku tatkala Amar dibawa pergi, dan akhirnya hilang dari pandangan mataku.


Diari, taqdir Ilahi aku terima dengan penuh kerelaan. Bukankah ummat Islam dituntut beriman pada Qada' dan Qadar? Aku pasti diari, ada hikmah yang bakal tersingkap dari perjalanan hidupku yang berliku. Ada madu yang akhirnya akan mencairkan pahit hempedu. Sudah fitrah perjuangan diari, penuh mehnahnya. Penuh onak dan duri. Namun sesekali diari, aku tidak mampu menolak bayangan Amar yang kerapkali bertandang di layar mata. Hati mula ditiup rindu. Menerobos kalbu. Aku rindu seraut wajah itu. Wajah redup yang menimbulkan ketenangan. Wajah bersih yang bersifat penyayang. Saban malam, aku tenggelam dalam linangan air mata. Aku terlalu rindukan Amar, diari!


Diari, kandunganku ini kubelai penuh kemanjaan walaupun tanpa Amar di sisi. Aku nukilkan padanya kisah-kisah junjungan mulia. Jauh di sudut hati, aku ingin dia lahir mewarisi sifat-sifat terpuji Rasullullah. Aku ingin melihat dia menjadi Salahuddin Al-Ayubi yang kedua, bakal membebaskan Palestin dari taghut yang menggila. Harapanku padanya tinggi! Amat tinggi! Diari, hamparan suci itu acapkali menjadi saksi ketika doaku berentet panjang. Aku pohonkan keselamatan dan kesejahteraan suamiku, yang tiada khabar berita. Meskipun aku arif benar, tiada siapa yang mampu terlepas dari cengkaman maut penjara puaka itu. Ah, bukankah doa itu senjata orang-orang mukmin? Aku rela dan redha, andai ditakdirkan suamiku terkorban di sana, andai ditakdirkan dia bergelar syuhada.


Diari, entah mengapa, mutakhir ini aku sering bermimpi bayangan yang sukar untuk ditafsirkan. Bayangan yang kerapkali mengganggu gharisahku. Aku bermimpi, aku berlari-lari di taman yang indah, cantiknya yang tidak dapat aku gambarkan. Air sungai mengalir tenang tanpa kenal erti tandus dan gersang. Tiadapun segaris duka di raut wajahku ketika itu, diari. Aku gembira menyusuri taman yang bunganya mekar, mengelopak dan mengembang. Harum yang mewangi di segenap ruang. Paling mengejutkan diari, Amar malahan anakku juga ada di sana. Mereka melambai-lambai sambil tersenyum mesra ke arahku. Apakah makna mimpiku itu diari?


Diari, jari jemariku terasa lenguh, ralit melakarkan coretan ini. Tanpa aku sedari malam kian melabuhkan tirainya. Kantuk semakin memberat di birai mata. Terima kasih diari kerana sudi menjadi temanku, mengakrabiku di kala kepiluan dan kesedihan begini. Ah, kau setia dairi, setia mendengar suara dan luahan hati ini. Andai esok mentari bersinar cerah dan andai esok rohku tidak dijemput pulang, kita bertemu lagi diari.


25 December 2002.

BAITUL MAQDIS, Selasa- Tujuh penduduk Palestin mati akibat letupan bom dan terkena tembakan semalam, ketika Menteri Luar Israel, Shimon Peres, memulakan lawatan ke Amerika Syarikat bagi membincangkan pelan damai Asia Barat.
Letupan yang berlaku di pinggir Masjidil Aqsa itu merobohkan sebuah bangunan dua tingkat serta membunuh seorang budak perempuan yang berusia dua tahun, seorang budak lelaki yang berusia tujuh tahun dan seorang wanita hamil..Reuters.

Diari Kanak-Kanak Palestin

Posted by ismi♪♫diana at 10:30 AM 0 comments
Saban malam dia mencatat dalam diarinya,
Dia mencatat saat peluru melepasi jendelanya,
Dia mencatat saat tentera Israel meragut nyawa ibunya,
Dia mencatat kekejaman yang disaksikan dua matanya,
Mimpi ngeri tentang kemusnahan dan api yang menyala-nyala,


Si gadis kecil Palestin itu,
Saban malam mencatat dalam diarinya tanpa jemu,
Untuk meringankan penderitaan yang dihadapinya selalu,
Dia mengikis ketakutan,
Serta mimpi ngeri yang mengganggu,
Si gadis kecil pelestin itu dengan pena masih di jari,
Di kamarnya terbujur kaku,
Ankara Israel meranapkan rumahnya,

Kini dia terbaring di pusara,
Dilupai,
Persis kewujudannya tidak pernah dirasai,
Tetapi catatan diarinya akan terus membara,
Kesengsaraan dalam jiwa setiap anak Palestin,

Kini di atas pusaranya,
kanak-kanak Israel menari-nari,
dan menyanyi tanpa risau akan esok hari,
Di situlah si gadis kecil di rampas rumahnya,
Tanpa belas ehsan,
Yang tinggal hanyalah keluarganya sebagai pelarian,

Tetapi kita terus menyokong Israel,
Dengan 10 juta dollar sehari kita hulurkan kepadanya,
Dan kita terus berkata,
Manusia diciptakan sama,
Tetapi kepada Israel kita terus memberi,
10 juta dollar saban hari.

-ikim.fm-

Sunday, April 18, 2010

Posted by ismi♪♫diana at 12:39 AM 0 comments

Wanita adalah bintang dan pelita

Posted by ismi♪♫diana at 12:05 AM 0 comments

Wanita adalah bintang dan pelita bagi lelaki. Tanpa pelita, lelaki bermalam dalam kegelapan.


Bayangkan andainya seluruh alam ini hanya didiami oleh lelaki. Tentu membosankan. Sedang Nabi Adam a.s. juga berasa tidak tenteram apabila keseorangan, walhal apa yang tidak ada di Syurga? Namun, fitrah manusia memang mahu berteman, agar dengan itu dia ada teman bicara, untuk dia membina tali perkenalan, saling sayang menyayang untuk membina sahsiah hidup yang membahagiakan.


Demikian juga andainya seluruh alam ini hanya didiami oleh wanita. Alangkah bosannya. Tetapi kewujudan wanita itu sendiri di samping penting dalam kehidupan lelaki ia juga boleh berakhir sebagai racun berbisa atau kekal sebagai madu yang menyegarkan.


Wanita itu bintang. Ia indah di pesada langit. Wanita itu pelita. Ia menerangi alam di malam penuh gelita. Wujudnya wanita selain untuk memperhambakan dirinya kepada PENCIPTA, juga sebagai dian dalam hidup lelaki. Maka bertindaklah sebagai dian yang cukup damarnya untuk terus menerangi gua diri seorang lelaki, usah menjadi racun yang memusnahkan diri sendiri juga dia yang bernama lelaki.


Lelaki itu kelihatannya perkasa, tetapi sebenarnya lemah. Yang perkasa mungkin fizikalnya tetapi hati dan perasaannya tetap romantik. Jika tidak tiada lelaki sanggup menyusahkan dirinya untuk bergelar kekasih atau suami kepada seorang wanita. Dengan itu dia terpaksa melupuskan kemerdekaannya. Dia terpaksa menjadi manusia yang akan dijadikan tempat pergantungan oleh banyak pihak. Dia terpaksa menyusahkan dirinya untuk orang lain.


Perasaan lelaki tetap halus sebagaimana wanita, cuma dia dibekali keperkasaan tubuh oleh ALLAH, lantaran dia lebih dipertanggungjawabkan untuk menerajui kehidupan di bumi. Perasaannya tetap halus dan mudah tersentuh. Dia boleh menangis apabila rasa terhiris. Apa juga keperkasaan yang ditunjukkannya dia tetap memiliki hati yang lembut. Jika tidak seorang panglima tidak mungkin berlutut di hadapan kekasihnya selepas dia membunuh 100 orang musuh di medan peperangan.


Lelaki menjadi tidak okey bukan sepenuhnya kehendak lelaki itu. Selalu terjadi seorang lelaki yang berjaya menjaga semua ciri-ciri kesolehan dan ketaatan akhirnya kecundang oleh godaan wanita. Usah salahkan lelaki sangat jika perhatiannya terkalih tetapi salahkan jugalah wanita yang telah menggodanya. Lelaki lemah dalam perkasa. Dia bertolak ansur dalam bertegas. Dia boleh runtuh oleh godaan yang berterusan.


Jika seorang lelaki terlupa tanggungjawabnya bukan salah dia sangat tetapi ujian yang terpaksa ditempuhnya bermula daripada wanita juga. Apa yang lelaki inginkan dalam satu-satu perhubungan terlarang, kecuali perhatian meskipun kegatalan yang tidak dinafikan.


Lelaki amat mendambakan seorang wanita yang baik di sisinya. Wanita lebih-lebih lagi memerlukan seorang lelaki yang bertanggungjawab di sisinya. Kita saling perlu memerlukan. Kita saling bercinta untuk kecemerlangan. Perkahwinan adalah titik mula pada gemilang dan terbilang. Usah jadikan perkahwinan titik mula pada gagal dan kecundang.


Kecantikan wanita tidak bererti apa-apa dibandingkan dengan kemuliaan akhlak dan perilakunya.


Gunakan kecantikan anda untuk menundukkan seorang lelaki, anda akan berjaya sebab tiada lelaki yang tidak terpukau oleh kecantikan. Tetapi apabila datang bosan dan marah kecantikan seorang wanita sudah tidak bermakna apa-apa lagi.


Sayangilah sebuah perkenalan kerana di situ ada kenangan. Kenangi sebuah perhubungan kerana di situ ada kerinduan. Sayangi kedua-duanya kerana ia rahmat TUHAN.

Saturday, April 17, 2010

Posted by ismi♪♫diana at 11:22 PM 0 comments

Always Be There

Posted by ismi♪♫diana at 11:04 PM 0 comments
Alllahu Akbar…
If you ask me about love
And what i know about it
My answer would beIt’s everything about Allah
The pure love, to our souls
The creator of you and me,the heaven and whole universe
The one that made us whole and free
The guardian of HIS true believers
So when the time is hard
There’s no way to turn
As HE promise HE will always be there
To bless us with HIS love and HIS mercy
Coz, as HE promise HE will always be there
HE’s always watching us, guiding us
And HE knows what’s in all in our heart
So when you lose your way
To Allah you should turn
As HE promise HE will always be there…
HE bring ourselves from the darkness into the light
Subhanallah praise belongs to YOU for everything
Shouldn’t never feel afraid of anything
As long as we follow HIS guidance all the way
Through the short time we have in this life
Soon it all’ll be over
And we’ll be in His heaven and we’ll all be fine
So when the time gets hard
There’s no way to turn
As HE promise He will always be there
To bless us with HIS love and HIS mercy
Coz, as HE promise HE will always be there
HE’s always watching us, guiding us
And HE knows what’s in all in our heart
So when you lose your way
To Allah you should turn
As HE promise HE will always be there…
Allahu Akbar…
So when the time gets hard
There’s no way to turn
As HE promise He will always be there
To bless us with HIS love and HIS mercy
Coz, as HE promise HE will always be there
HE’s always watching us, guiding us
And he knows what’s in all in our heart
So when you lose your way
To Allah you should turn
As HE promise HE will always be there…
Allahu Akbar…

Sekadar Nasihat Untuk Kaum Hawa

Posted by ismi♪♫diana at 10:31 PM 0 comments




Untuk membentuk bibir yang menawan, ucapkan kata-kata kebaikan.



Untuk mendapatkan mata yang indah, carilah kebaikan pada setiap orang yang anda jumpai.



Untuk mendapatkan bentuk badan yang langsing, berbagilah makanan dengan mereka yang


kelaparan.


Untuk mendapatkan rambut yang indah, mintalah seorang anak kecil untuk menyisirnya dengan jemarinya setiap hari.


Untuk mendapatkan sikap tubuh yang indah, berjalanlah dengan segala ilmu pengetahuan, dan anda tidak akan pernah berjalan sendirian. Manusia, jauh melebihi segala ciptaan lain, perlu senantiasa berubah, diperbaharui, dibentuk kembali, dan diampuni.


Jadi, jangan pernah kecilkan seseorang dari hati anda apabila anda sudah melakukan semuanya itu, ingatlah senantiasa, jika suatu ketika anda memerlukan pertolongan, akan senantiasa ada tangan terulur.


Dan dengan bertambahnya usia anda, anda akan semakin mensyukuri telah diberi dua tangan, satu untuk menolong diri anda sendiri, dan satu lagi untuk menolong orang lain.


Kecantikan wanita bukan terletak pada pakaian yang dikenakannya, bukan pada bentuk

tubuhnya, atau cara dia menyisir rambutnya.


Kecantikan wanita terdapat pada matanya, cara dia memandang dunia. Kerana di matanyalah terletak gerbang menuju ke setiap hati manusia, di mana cinta dapat berkembang.


Kecantikan wanita, bukan pada kehalusan wajahnya, tetapi kecantikan yang murni, terpancar pada jiwanya, yang dengan penuh kasih memberikan perhatian dan cinta yang dia berikan dan kecantikan itu akan tumbuh sepanjang waktu.

Kenapa wanita mudah menangis??

Posted by ismi♪♫diana at 9:43 PM 1 comments

Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa engkau menangis?""Kerana aku seorang wanita", kata sang ibu kepadanya."Aku tidak mengerti",kata anak itu.Ibunya hanya memeluknya dan berkata, "Dan kau tak akan pernah mengerti"


Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?""Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya.


Anak laki-laki kecil itu pun lalu tumbuh menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita menangis.


"Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?"


Allah berfirman:


"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan "


"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "


"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegarketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "


"Aku memberinya kepekaan setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "


"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "


"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahawa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang-kadang menguji kekuatannya dan ketetapanhatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu"


"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskandan ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."


"Kau tahu, kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."


"Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya.. Tempat dimana cinta itu ada."